Lees hier al onze nieuwsberichten

Nieuws

Nieuwbouwwoning kopen in 2021: dit moet je weten

Kom hier te weten wat er nieuw is op de nieuwbouwmarkt en waarom het ook in 2021 nog een goed idee is om te investeren in nieuwe woningen of appartementen.

Nieuwbouw kopen als eigen woning

Verlaagd btw-tarief van 6%

Koop je in 2021 een nieuwbouwwoning of een appartement in een nieuwbouwproject? Dan kan je jouw nieuwe stekje misschien aankopen tegen een btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Vanaf 1 januari 2021 tot 31 december 2022 geldt er namelijk een verlaagd btw-tarief van 6% voor de afbraak en heropbouw van woningen.

Als er op de plaats van je nieuwe huis of appartement vroeger een ander pand stond én je voldoet aan alle voorwaarden, dan kan je jouw nieuwbouw kopen aan 6% btw. Wat zijn deze voorwaarden? Het heropgebouwde huis of appartement moet je enige woning zijn en moet je hoofdverblijfplaats worden. Je moet er ook minstens vijf jaar gaan wonen, anders moet je het voordeel terugbetalen. Ten slotte mag de bewoonbare oppervlakte niet groter zijn dan 200m2.

Nog op zoek naar een hypothecaire lening voor je nieuwe stulpje? Ontdek hier jouw opties.

Helemaal nieuw? Dan ga je BEN

Als je jouw oog hebt laten vallen op een huis of appartement dat gebouwd wordt in 2021, dan is deze verplicht helemaal BEN. BEN staat voor bijna-energieneutraal en is de norm voor al wie gaat bouwen vanaf 2021. Als je zo’n woning koopt, voldoet deze aan de opgelegde EPB-eisen (EnergiePrestatie en Binnenklimaat). En dat is goed, want zo verbruikt je nieuwbouw weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water, en haal je een minimaal aandeel energie uit groene energiebronnen. Zo is je nieuwe woning ook meteen klaar voor de toekomst!

Zelfs voor de verplichting in 2021, werden al veel nieuwe woningen volgens de BEN-normen gebouwd. Ook als je een al gebouwde nieuwbouw koopt, kan je dus soms al genieten van de voordelen van BEN-wonen, zoals meer comfort en een lagere energierekening.

Ontdek hier al onze nieuwbouwprojecten!